Εορτασμός του Πολυτεχνείου 2022

Στις 17 Νοεμβρίου η Δ τάξη του σχολείου μας παρουσίασε μία γιορτή που είχε ετοιμάσει, αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που υπήρξε καθοριστική για την πτώση της Χούντας και την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η προετοιμασία της γιορτής στάθηκε αφορμή για να γνωρίσουμε όσα συνέβησαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία δηλαδή, ξεκίνησε στις 21 Απριλίου το 1967 με αρχηγό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και αμέσως σημειώθηκαν οι πρώτες συλλήψεις. Όλη η περίοδος της δικτατορίας συνοδεύτηκε με απαγορεύσεις (ακόμη και άρθρων του συντάγματος), συλλήψεις, εξορίες, εκφοβισμούς. Απαγορεύτηκαν ακόμη και ορισμένα βιβλία και τραγούδια. Όποιος είχε αντίθετη γνώμη από τη δικτατορία κινδύνευε! Όλη αυτή η δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες οδήγησε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 14 Νοεμβρίου το 1974, με τους φοιτητές να διεκδικούν την ελευθερία των Ελλήνων. Σύνθημά τους ήταν το: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Ο κόσμος ενώθηκε με τους φοιτητές και διαδήλωνε έντονα εναντίον της Χούντας. Στις 17 Νοεμβρίου το 1973, ο Παπαδόπουλος έδωσε εντολή να εισβάλει ένα τανκ στο Πολυτεχνείο και να κυνηγήσουν όσους συμμετείχαν στα γεγονότα. Το αποτέλεσμα ήταν 24 νεκροί και αμέτρητοι τραυματίες. Η αρχή του τέλους, όμως, είχε ήδη γίνει και λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου το 1974 η δικτατορία αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία της χώρας στους πολιτικούς. Έτσι, επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας και οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Στη γιορτή τραγουδήσαμε και τραγούδια αφιερωμένα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπως «Είμαστε δυο», «Πάλης ξεκίνημα», «Το προσκύνημα» και «Ο δρόμος».

Ευχόμαστε η Δημοκρατία να μην λείψει ποτέ από τη χώρα μας, αλλά και από καμία χώρα του κόσμου!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *